Engasjementet var stort da Bymiljøetaten (BYM) i Oslo kommune inviterte til befaring i forbindelse med planlagt hogst og inngrep i nærskogen på Haugerud og Trosterud.
Partene ble ikke enige med hverandre under og etter befaringen. Begge parter var likevel glade for at det hadde vært en befaring slik at de fikk mulighet til å snakke sammen.
BYM var lydhøre og lovet å komme tilbake med reviderte og alternative planer for både hogst og snu-/velteplass. BYM tok også selvkritikk for at de ikke i tilstrekkelig grad hadde vært i kontakt med de som bor i nærmiljøet før hogstplanene ble ferdigstilt.
Stort engasjement for nærskogen
Under befaringen deltok skogforvalter Esben Kirk Hansen fra BYM og Eivind Birkeland, som er seksjonssjef for Østmarka. I tillegg var det representanter for Statsforvalteren og Regionkontor landbruk.
Aksjonsgruppen, som jobber aktivt for å sikre at skogen slik den er i dag blir bevart med varierte natur- og opplevelsesverdier, var også til stede. Flere fra nærliggende borettslag, politikere og velforeninger møtte også på befaringen. Østmarkas Venner og Naturvernforbundet deltok også.
Beboerne viste et stort engasjement for å bevare nærskogen uten hogst og inngrep. De fremmøtte stilte også mange gode spørsmål underveis.
Stilte spørsmål om lønnsomheten
Flere av spørsmålene handlet om lønnsomheten og den samlede økonomien i hogsten.
Zoologen Petter Bøckman, som representerte Speiderne, spurte til slutt Bymiljøetaten hvor mye penger de trengte for å avstå fra hogsten. Bøckman er også universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
Gjennom spørsmålet antydet han at en Spleis-aksjon kunne redde nærskogen. BYM sa kontant nei til dette.
En urimelig stor belastning
Underveis i befaringen kom det fram at ønsket om å bevare nærskogen slik den er, skyldes blant annet at det er vedtatt stor utbygging i Haugerud/Trosterud-området de nærmeste årene gjennom «Planprogram for Trosterud og Haugerud». Aksjonsgruppen mener at dersom det blir hogst og anleggsarbeid i nærskogen vil det påføre innbyggerne i Haugerud og Trosterud en urimelig stor belastning.
Nærskogen vil være et ekstra viktig fristed for rekreasjon og avkobling i intakt natur under anleggsperioden.
– Ikke et enkelttilfelle
Flere av de som tok ordet understreket at beboerne på Haugerud og Trosterud står opp for å bevare nærskogen. Det gjør de fordi den betyr så uendelig mye i hverdagen for de som bor i drabantbyene i området og i Alna bydel generelt.
I aksjonsgruppens Facebook-side står blant annet dette i etterkant av befaringen.
«En urovekkende opplysning som kom frem på befaringen er at den planlagte hogsten ikke er tenkt som et enkelttilfelle. Bymiljøetaten fortalte at de ser for seg å hogge jevnlig i nærskogen på Haugerud/Trosterud, og de nevnte hogst hvert tiende år som en mulighet.
Det innebærer at nærskogen vår kommer til å bli produksjonsskog i lang tid framover og at snu- og velteplassen for tømmer kommer til å bli permanent, dersom planene vedtas. Dette kan vi ikke akseptere.»
Dette er Haugerud/Trosterud-saken
Bymiljøetaten (BYM) i Oslo kommune planlegger tynningshogst og lukket hogst ved Larsbråten, som ligger i Østmarka sør for Haugerud. I løpet av 2024 og 2025 planlegger BYM å hogge mellom 30 til 60 prosent av andelen trær.
Hensikten er å produsere tømmer. Området der det skal hogges i er beregnet til 350 dekar eller 350.000 kvadratmeter. I forbindelse med hogsten skal det anlegges snuplass for tømmertrailere og velteplass for tømmer der det i dag er et populært turområde og rasteplass.
Østmarkas Venner og en lokal aksjonsgruppe er uenige i planene og mener at den planlagte hogsten vil føre til en total endring av skogen som i dag er både variert og opplevelsesrik. De mener også at hogsten og anleggsarbeidet i nærskogen vil være en urimelig stor belastning for området. Dette siden det er vedtatt omfattende byggearbeid de neste fem-ti årene gjennom vedtatte «Planprogram for Trosterud og Haugerud».
Relaterte artikler og lenker
Vil bevare nærskogen (Østmarkas Venner)
Aksjonsgruppens side (Facebook)