Til hovedinnhold

Stuer, hytter og andre tilbud

I Østmarka ligger det en rekke serveringssteder, DNT-hytter, speiderhytter og andre tilbud som i ulik grad er åpne for allmennheten. Her har vi samlet en oversikt med kort informasjon om de ulike stedene. Gå til hvert enkelt nettsted for å sjekke åpningstider og tilbudets omfang.

Fristende bakverk serveres på de fleste markastuene, her på Mariholtet. Foto: Mariholtet sportsstue.

Serveringssteder i Østmarka


Mariholtet Sportsstue

Mariholtet ligger i Oslo kommune, ved Mariholtvika på vestsiden av innsjøen Nord-Elvåga. Mariholtet ligger sentralt plassert i et nettverk av løyper og stier som går i alle retninger og har en lang historie som turisthytte. Allerede i 1920-årene var Mariholtet et vanlig turmål for friluftsliv-interesserte. Les mer om historien til Mariholtet her.

Mariholtets nettsted

Rustadsaga Sportsstue
Rustadsaga ligger ved Nøklevann i Oslo kommune. Det har vært sagbruk her fra 1600-tallet til 1954. Sportsstuen er eid av Oslo kommune og har en godt besøkt kafé med legendarisk bakverk.

Rustadsagas nettsted

Sandbakken Sportsstue

Sandbakken er en markastue som ligger helt sørøst i Oslo, like ved grensen til Nordre Follo. Her kan man slappe av med en varm kaffe og en nystekt vaffel eller fersk hjemmebakst. Sandbakken er et fint turmål eller startsted enten du går til fots, sykkel eller på ski.

Sandbakkens nettsted

Skullerudstua Sportsstue

Skullerudstua ligger ved inngangen til Østmarka, 500 meter fra Skullerud T-bane og bussholdeplass. Utenfor stua er det et stort friområde. Stua har kafé med uteservering og flere lokaler som leies ut til private selskaper, kurs og konferanser.

Skullerudstuas nettsted

Vangen skistue/leirskole

Vangen skistue/Leirskole ligger midt i Østmarka, med Østmarka naturreservat som nærmeste nabo. Stua eies av Skiforeningen og har overnattingsmuligheter, men drives i dag mest som leirskole for barn. Vangen har en hyggelig kafé og er et populært sted for kurs og seminarer. Vangen har utleie av kanoer på Mosjøen.

Vangens nettsted

Larsbråtan

Larsbråtan er en gammel husmannsplass vest for Tømmerbråten i Enebakk. I dag fungerer Larsbråten som markastue med begrensede åpningstider. Stua er et naturlig utgangspunkt for løyper i Østmarka.

Mer informasjon om Larsbråtan

Setertjernstua

Setertjernstua ligger sørvest for Ramstadsjøen. Den eies og drives av Stiftelsen Setertjernkapellet Rehabilitering. Servering og andakt på søndager og enkelte lørdager.

Setertjernstuas nettsted

Skjelbreia

Skjelbreia ligger noen km øst for Sandbakken og spilte en sentral rolle under plankekjøringen gjennom Østmarka i gamle dager. Stedet disponeres nå av Oslomarka Trekkhundklubb, som har servering her i helgene i vinterhalvåret.

Skjelbreias nettsted

Skulerudstua

Skulerudstua er Lørenskog kommunes eldste bygning. Her serverer Leikarringen Hunar vafler og kaffe hver søndag i perioden september-desember og fra midt i januar til påske.

Skulerudstuas nettsted

Østmarkskapellet

Østmarkskapellet er en langkirke fra 1957 i Oslo-delen av Østmarka, på høyden rett opp for Rundvann. Her arrangeres det sportsgudstjenester på utvalgte søndager, og kafeen er åpen for allmenheten på de samme søndagene. Kapellet brukes også av grupper i helgene, og av skoler og barnehager gjennom uka.

Østmarkskapellets nettsted

Krokhol, Grønmo og Losby
I tillegg til de ovennevnte, er det servering på kafeene ved golfbanene på Krokhol og Grønmo i sesongen. Losby gods tilbyr servering i ulike prisklasser.

 

Dølerud er en DNT-hytte i Østmarka nord for Grønmo

Dølerud i vinterskrud. Foto: Espen Bratlie.

DNT-hytter i Østmarka

DNT Oslo og omegn har 38 ubetjente/selvbetjente hytter i Oslomarka. Det er mulig å bestille overnatting på alle hyttene. I Østmarka disponerer DNT sju hytter. Overnatting kan bestilles via Ut.no.

Bøvelstad

Bøvelstad er en gammel husmannsplass like ved Børtervann. Hytta har god standard og plass til 17 personer. Hytta tilbyr kano når man bestiller overnatting. Om man ikke ønsker å gå til hytta er det mulig å bruke transportkanoene som ligger ved den ubetjente hytta Øvresaga. Les mer om historien til plassen Bøvelstad og folket der her.

Bøvelstads nettsted

Dølerud

Dølerud er en ubetjent turisthytte i Østmarka. Den gamle husmannsplassen har kort innmarsj fra Grønmo, som gjør hytta ypperlig til ettermiddagsturer eller for barnefamilier. I tillegg er det muligheter for padling med kanoer på Svartkulp.

Dølerud på Ut.no

Fiskelaushytta

Fiskelaushytta ligger i nordøstenden av vannet Fiskelausa i Lørenskog. Muligheter for både fiske og kanopadling. Enkel adkomst med både sykkel, barnevogn eller til fots.

Fiskelaushytta på Ut.no

Huldreheim

Huldreheim ligger på en odde ved Ramstadsjøen i Rælingen. Hytta innbyr til sommerdager med bading og fisking, og har god plass som passer perfekt for en familietur ute i naturen.

Huldreheim på Ut.no

Røyrivannskoia

Røyrivannskoia ligger ved Røyrivann i Lørenskog og består av ett stort rom med kjøkkenkrok, langbord og køyesenger. Hytta er lett tilgjengelig med kano, og et godt utgangspunkt for padleturer sørover og nordover.

Røyrivannskoia på Ut.no

Stallen

Stallen ved Røyrivannskoia er restaurert og ombygd til en ubetjent koie. Består av ett stort rom med kjøkkenkrok, en liten sofakrok og køyesenger.

Stallen på Ut.no

Øvresaga

Øvresaga er en gammel husmannsplass som ligger vakkert til i et åpent beitelandskap i Rausjøgrenda sør i Østmarka. Hytta ligger nær Børtervann, som er et av de største vannene i Østmarka. Det er tre kanoer tilgjengelig for overnattingsgjestene.

Øvresagas nettsted

Speiderhytta Tårnet er en av hyttene som er godt besøkt på SpeiderhytteTuren. Foto: Lars Frostvoll og Rebecca Snekkenes fra Team Speider-sport

Speiderhytter i Østmarka

Østmarka rommer 19 speiderhytter. De små hyttene er gjerne forbeholdt patruljeturer, mens de større til en viss grad kan leies ut til ulike typer arrangementer.

Hvert år pleier speiderne å åpne hyttene for besøk en helg i oktober, under arrangementet som heter SpeiderhytteTuren. På Speiderhytteturens nettsted finner du mer informasjon om arrangementet, samt linker til de enkelte hyttene og mer informasjon om mulighetene for utleie.

Mer informasjon: Speiderhytteturens nettsted.

Arnebo

Arnebo er speiderhytta til Nordstrand speidergruppe i KFUK-KFUM-speiderne. Den ligger sør for Bysetermåsan.

Blåhaug

Blåhaug brukes av Oslospeiderne i Norges speiderforbund. Den ligger langs veien opp fra parkeringsplassen ved Sandbakken.

Bråten
Bråten er ei speiderhytte som brukes av Ytre Enebakk KFUK/KFUM. Den ligger i Rausjøgrenda.

Bysetra

Bysetra er speiderhytta til Bøler speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger ved Bysetermåsan, langs stien opp mot Kjerringhøgda.

Huldrekolonien

Huldrekolonien er den gamle speiderhytta til Rælingen speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger ved Ramstadsjøen i Østmarka.

Jonsrud

Jonsrud disponeres av Lørenskog syd NSF og ligger sør for Ekerud.

Kløverrabben

Kløverrabben er Speiderhytta til Oslo krets i KFUK-KFUM-speiderne. Den ligger ved Rolandsjøen, kun fem minutter å gå fra Enebakkveien.

Lauvtjern

Lauvtjern disponeres av 4. Bryn KFUK-KFUM og ligger nord for Lauvtjern.

Oterstua

Oterstua er speiderhytta til 1. Nordstrand speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger på Dalsåsen like ved Brenna.

Pølsebua

Pølsebua brukes av Manglerud Speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger ved Mosjøen nord for Vangen.

Roland

Roland er speiderhytta til Mortensrud speidergruppe i KFUK-KFUM-speiderne. Den ligger ved Rolandsjøen i Nordre Follo.

Speiderbo

Speiderbo ligger ved Rausjø og disponeres av Bryn speidergruppe i KFUK-KFUM-speiderne

Speiderhytta i Rælingen

Denne speiderhytta tilhører KFUK-KFUM-speiderne i Rælingen. Den ligger tre kilometer fra Marikollen, rett ovenfor Olaputten, ved inngangen til Ramstadslottet naturreservat.

Sølvstua

Sølvstua er speiderhytta til 1. Nordstrands roverlag i Norges speiderforbund. Den ligger ved vannet Sølvdobla – derav navnet.

Torsmosen

Torsmosen er speiderhytta til 1. Bekkelaget speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger et stykke opp fra grusveien fra Sandbakken parkeringsplass.

Totemkoia

Totemkoia ligger ved Mosjøen i sør og disponeres av Nordseter FSK.

Tretjernskoia

Tretjernskoia tilhører Siggerud speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger i nærheten av både Abbortjern, Tretjerna og Skjelbreia.

Tårnet

Tårnet er Speiderhytta til 2. Nordstrand speidergruppe i Norges speiderforbund. Den ligger et lite stykke sør for Sølvdobla. Her lå det et jakttårn som var reist av konsul Sewell på Langbråten på slutten av 1800-tallet.

Ulvenseter
Ulvenseter ligger på Haukåsen i Oslo. Den ble tidligere brukt av 1. Bryn speidergruppe i Norges speiderforbund, men skogsområdet skiftet eier i 2022.

Kilde: Even Saugstads Østmarka fra A til Å og Speiderhytteturen.no.

Sørli besøksgård. Foto: Helga Gunnarsdóttir.

Andre gårder og hytter

Sørli besøksgård

Sørli besøksgård er en økologisk gård ved Nøklevann i Østmarka, ikke langt fra bebyggelsen på Bøler. Gården tilbyr gratis undervisning til skoler og barnehager. Det er ingen kafé i forbindelse med gården, men det er benker og bord på gårdsplassen, og vertskapet fyrer ofte i bålpanna.

Sørli besøksgårds nettside

Rausjø skole

Rausjø skole er en nedlagt skole i Rausjøgrenda, og eies av Enebakk kommune. Skolen brukes i dag blant annet til leirskole.

Rausjø skole på nettet

Husmannsplassen Enga

Husmannsplassen Enga ligger langs skogsveien fra Ellingsrud mot Mariholtet. Den eies av Oslo kommune. Foreningen til minne om Kristian og Øyvind leier stedet for å drive andelslandbruk og arbeider med å rehabilitere bygningen.

Mer informasjon: Husmannsplassen Enga – fra forfall til ny bruk (ØV-artikkel fra 21. juni 2020)

Kommunehytta i Rælingen

Kommunehytta i Rælingen ligger på Losby Bruks eiendom. Hytta ble gjenåpnet som turmål høsten 2022 etter en omfattende restaurering som ble ledet av Rælingen historielag og dugnadsgjengen RØX.

Kommunehytta på nettet

Grønlihytta

Grønlihytta eies av Oslo kommune og ligger i skogen nordøst for Lutvann. Grønlihytta leies ikke ut for øyeblikket.

Grønlihytta på nettet