Til hovedinnhold

05.01.16

Fotoutstillingen starter vandringen Østmarka rundt

Mandag 4. januar, etter mye planlegging og nøye vurdering av 700 innkomne bilder, kunne vandreutstillingen «Hyllest til Østmarka» starte sin lange vandring rundt Østmarka.

Privat. ØVs leder Johan Ellingsen foran en del av vandreutstillingen som nå henger på biblioteket i Enebakk.

Østmarkas Venner fyller 50 år i 2016, og i den forbindelsen arrangerer vi en fotoutstilling med motiver fra Østmarka. Utstillingen skal besøke til sammen ti biblioteker i Østmarka-kommunene.

Først ute var Enebakk bibliotek, der 21 håndplukkede bilder fra 20 fotografer er blitt samlet til en variert og fargerik utstilling. Det er rart hvordan enkelte motiver og farger skriker etter «gode naboer» som passer inn i helheten. En nyinnkjøpt «roll-up» på mer enn to meter med et motiv med utsikt fra Tonekollen fikk en svært synlig plass ved siden av utstillingen, ved skranken.

Ingunn Lian Nylund (ØV) og Monica Blegvad (Enebakk bibliotek) ved ØVs nye roll-up.

Natur- og dyremotiver

– De bildene vi har valgt er en blanding av naturmotiver og dyremotiver. Vi har vært opptatt av at utstillingen skal vise hele Østmarka og at vi dekker de fire årstidene, forteller Ingunn Lian Nylund fra ØVs styre. Hun har, sammen med styremedlemmet og den ivrige fotografen Kjell Erik Sandberg fra Lørenskog, stått for utvelgelsen av fotografiene som er med i utstillingen.

– Her er flotte stemningsbilder som mange vil kjenne seg igjen i, og bilder som viser et knippe av dyrene vi finner i Østmarka. Veldig mange av de innkomne bildene var like på et vis. Man er ute og går en tur, kommer til et vann og ser trærne speile seg i vannet. Dette er et veldig populært motiv, men vi fant også veldig mange andre fine motiver, forteller Ingunn Lian Nylund.

Østmarka-litteratur

Ved siden av vår utstilling har vi anmodet bibliotekene om å ha fokus på Østmarka gjennom Østmarka-litteratur; både litteratur om Østmarka og litteratur skrevet av forfattere knyttet til Østmarka. Ragnhild Jølsen som selv vokste opp i Enebakk på Ekeberg gård er kanskje den mest kjente Østmarka-forfatteren. Hennes bok «Brukshistorier» kan anbefales.

Her må også nevnes Jens Bjørneboe, som på 1960-tallet lot seg inspirere av Ragnhild Jølsens oppvekst da han søkte tilflukt i Enebakk etter utgivelsen av «Uten en tråd». Bjørneboe ble fascinert av historien om den mystiske kvinnen som vokste opp i et lite industrisamfunn preget av skogens ressurser og menneskenes slit, fyrstikkproduksjon med stadige branner, og ikke minst svovelpredikantene som fant sin misjonsmark her i Ekebergdalen. Resultatet ble den halvdokumentariske romanen «Drømmen og hjulet».

Ragnhild Jølsens liv er også beskrevet av blant annet Arnhild Skre, som i 2009 utga biografien «La meg bli som leoparden».

Mange arrangementer

Vandreutstillingen er ett av mange ulike arrangementer for å markere foreningens 50-årsjubileum. Sammen med samarbeidspartnere inviterer Østmarkas Venner til mange og varierte turer, flere spennende foredrag, kunstutstillinger med kulturelle innslag, flere aktiviteter for barna, utendørsteater, slåttetreff, minnestund og gudstjeneste. Alle arrangementene foregår i Østmarka, eller i umiddelbar nærhet; fordelt på de fem Østmarka-kommunene. Se for øvrig vår aktivitetskalender for jubileumsåret, som er publisert i desembernummeret av medlemsbladet «Nytt fra Østmarka».

Utstillingen skal videre til ni andre bibliotek som mer eller mindre omkranser Østmarka. Neste ut i starten av februar er Oppsal bibliotek.