Til hovedinnhold

07.03.25

Bruker ugler til å fortelle om naturkrisen

Torgeir W. Skancke mener ugler har mye å fortelle oss mennesker. Han holdt et svært levende foredrag nylig på Skullerudstua som var fylt til randen.

Torgeir W. Skancke holdt et levende og interessant foredrag om ugler og naturkrisa. Foto: Torbjørn Andersen

Før Skancke startet holdt Helga Gunnarsdóttir, styreleder i Østmarkas Venner, en engasjerende innledning om arbeidet for å stoppe bygging av Dammyrveien. ØV jobber i skrivende stund med å klage saken inn for Sivilombudet. Arealendringer og nedbygging av naturen var et viktig bakteppe for Skanckes foredrag.

- Mulig å kontakte uglene

Torgeir W. Skancke er en norsk journalist, forfatter og fotograf. Han er kjent for sitt engasjement i naturvern, friluftsliv og formidling av naturens betydning gjennom bøker, artikler og foredrag. Skancke er også forfatter av boken «Uglenes tale. Hva nattens vesener kan fortelle oss i naturkrisens tid.»

– Jeg bruker ugler bevisst for å fortelle om naturkrisen. Det viktigste uglene kan fortelle oss er: Gled dere over naturen og pass mye bedre på den, sier Skancke og fortsetter:

– Det er fullt mulig å komme i kontakt med uglene og få kjempefine opplevelser hvis man vet hva man skal se etter. Det er også mulig å lære barn om natur gjennom ugler, sier Skancke til Østmarkas Venners nettside.

Han holdt et svært spennende og levende foredrag om ugler på Skullerudstua, som for anledningen var fylt til randen av over 170 engasjerte medlemmer. Det har ifølge kjennere ikke vært så mange på Skullerudstua siden Sverre M. Fjelstad holdt sitt legendariske foredrag i 2006 da ØV fylte 40 år.

Skullerudstua var fylt til randen under foredraget. Foto: Torbjørn Andersen

Fascinerende fugl

En ugle er en fascinerende fugl noe også Skancke kom inn på i foredraget. Ugler har et rundt hode med store, fremovervendte øyne som gir dem et nesten menneskelig uttrykk. De kan også rotere hodet rundt egen akse med nesten 270 grader.

Ugler har en utrolig god hørsel takket være asymmetriske ørehull som hjelper dem å lokalisere lyder nøyaktig. Synet deres er også svært skarpt, spesielt i mørket, siden de er nattaktive jegere.

Fjærene er myke og spesialtilpasset for å dempe lyd under flukt, slik at de kan snike seg lydløst inn på byttet sitt. Fargene varierer fra hvitt til brunt, grått og svart, ofte med kamuflasjemønster som hjelper dem å smelte inn i omgivelsene.

Ugler er rovfugler og spiser hovedsakelig smågnagere, insekter, fugler og noen ganger fisk. De svelger ofte byttet helt og gulper opp ufordøyelige rester som bein og pels i form av pellets.

Torgeir W. Skancke viste fram flere flotte uglebilder underveis. Foto: Torbjørn Andersen

De ulike ugletypene

Her er de ulike vanligste ugletypene ifølge foredragsholder Torgeir W. Skancke:

Kattugle og spurvugle er arter som stort sett finnes jevnt over i skoglandskapet rundt Oslofjorden. De går normalt til hekking også de år som det ikke er mye smågnagere. Da er det noe færre hekkinger og litt mindre kull. Det kan virke som det er oppgang i smågnager bestandene mange steder i år, så det er helt klart muligheter.

Spurveuglen. Foto: Sigmund Hågvar

Hornugle hekker stort sett i nærheten av kulturlandskap. Den har gått en del tilbake i lavlandet, på grunn av effektiviseringen i jordbruket. Men hvis det er bra med smågnagere, er det også en del hornugler.

Haukugle og lappugle, og tildels perleugle, er nomadiske, og forflytter seg dit det er fra middels til gode smågnagerår. Perleuglehannen blir gjerne igjen og passer territoriet, og derfor kan man høre noen av dem synge også i de årene som det ikke er hekking.

Torgeir Schanke skriver mer om hvor du kan møte ugler i boka «Uglenes tale. Hva nattens vesener kan fortelle oss i naturkrisens tid».

Torgeir W. Skancke solgte mange bøker etter foredraget. Foto: Torbjørn Andersen

Du kan møte ugler i Østmarka

Antallet ugler i Østmarka varierer litt fra år til år avhengig av faktorer som mattilgang (særlig smågnagere), hekkeforhold og klima.

Uglearter som kan finnes er blant annet: Kattugle, Perleugle, Hornugle, Spurveugle og Haukugle. Sistnevnte ugle dukker oftest opp i smågnagerår.

De beste månedene for å høre ugler er fra februar til april når hekkesesongen starter, og ugler er mest aktive med å rope etter partnere. Se etter dem på kvelds- og nattestid. Start gjerne rett etter solnedgang og fortsett ut i de små timer. Det er likevel ikke enkelt å verken høre eller se uglene. Du må gjerne gå lange strekninger og kanskje du er heldig.

Torgeir W. Skancke påpekte flere ganger i foredraget at arealendringer er den viktigste årsaken til naturkrisa. Foto: Torbjørn Andersen

Roser Østmarkas Venner

Foredragsholderen storkoste seg på Skullerudstua.

– Det har vært helt fantastisk moro. Jeg har holdt 35-40 foredrag i høst og vinter og dette var et kjempemessig publikum. Det var veldig moro å være her. Du så folk var dedikerte og folk som gløder for Marka, sier Skancke.

– Hva er ditt viktigste budskap til ØVs medlemmer?

– Jeg har ikke lyst til å komme med noen formaninger. Jeg vet at dere gjør en fantastisk jobb og dere har jo vært synlige på nasjonalt nivå. Det med vern som nasjonalpark er jo bare et eksempel til etterfølgelse. Jeg tenker at dere skal være stolte over hva dere gjør, sier Skancke.

– Er det noe de om lag 4300 medlemmene i ØV kan gjøre for uglene?

– Ja. Fortsett å ta vare på naturskog og gamle trær og økosystemene generelt. Helt konkret kan man bygge uglekasser for å hjelpe dem med reirplasser, sier Torgeir W. Skancke.

Kattugleunge som nettopp er kommet ut av reiret. Foto: Sigmund Hågvar