Til hovedinnhold

01.11.22

Østmarka nasjonalpark – vårt viktigste mål

Statsforvalteren i Oslo og Viken la 14. oktober fram sitt verneforslag for en nasjonalpark i Østmarka. Det primære forslaget er at det opprettes en forholdsvis stor nasjonalpark, samt at et tilstøtende område vernes som friluftslivsområde. – Dette er den beste nyheten jeg har fått på lenge, jubler Sverre M. Fjelstad, som er æresmedlem i ØV.

Sverre M. Fjelstad skuer utover en fremtidig nasjonalpark. Foto: Cathrine Søberg.

Filmfotografen og naturverneren Sverre M. Fjelstad, som fyller 92 år 17. oktober, er den som har ventet lengst på nasjonalparken. Han sier i en uttalelse at nasjonalparken er en mangeårig drøm som nå kan gå i oppfyllelse. – Jeg håper at hovedstadens borgere jubler med meg, sier Fjelstad.

Grundig og demokratisk prosess

Statsforvalteren i Oslo og Viken har på oppdrag fra Miljødirektoratet utredet alternativer for en nasjonalpark i Østmarka. Den formelle verneprosessen startet med en høringsrunde i oktober 2020, og deretter har saken vært behandlet hos både Statsforvalteren, Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet. I juni i år gjorde klima- og miljøminister Espen Barth Eide det klart at regjeringen ønsker en stor og kortreist nasjonalpark i Østmarka.