Til hovedinnhold

24.01.18

Folkefest og utebursdag på Sarabråten

Over tusen mennesker markerte Sarabråten, Thomas Heftye og ikke minst Turistforeningen søndag 21. januar. DNT arrangerte Kom deg ut-dagen nøyaktig 150 år etter at Thomas Heftye, som eide Sarabråten, startet foreningen.

Mange deltok på vinterarrangemenet på Sarabråten. Foto: Steinar Saghaug.

Pølsegrilling, skihopp, lek i snøen og tippekonkurranse om naturen var blant aktivitetene store og små kunne bedrive på Sarabråten denne vakre januarsøndagen. Det var Sarabråtens venner, i godt samarbeid med Østmarkas Venner og 150-årsjubilanten Den Norske Turistforening (DNT), som sto for arrangementet. Over tusen barn og voksne samlet seg på sletta ved restene etter Thomas Heftyes hus ved Nøklevann.

DNTs stifter

Stedet for markeringen var ikke tilfeldig valgt. Forretningsmannen og friluftsentusiasten Thomas Heftye, en gang Christianias rikeste mann, eide store deler av Østmarka og hadde sitt feriested her på Sarabråten. I 1868 stiftet han DNT sammen med blant annet Aasmund Olavsson Vinje, dikteren som også var en hyppig gjest hos Heftye på Sarabråten.

– Selv om ikke selve stiftelsen av den 150 år gamle foreningen skjedde her på Sarabråten, er vi ganske sikre på at idéen til en slik forening ble unnfanget her i Østmarka, sier Lars Rogstad, leder for Sarabråtens venner.

Bjørnstjerne Bjørnson (Lars B. Kristofersen), Karoline Bjørnson (Elin Birna Bjarkar) og kong Oscar II (Hans Christian Apenes) flankert av Nils Øveraas og Siri Hatlem fra DNT. Foto: Steinar Saghaug.

Han var storfornøyd med helgens arrangement og legger ikke skjul på at solskinn, godt skiføre og nok snø var med på å gjøre aktivitetsdagen til den suksessen den ble.

– Det var flott å se hvor mange som tok turen til skogs denne dagen, og at interessen for dette en gang så fasjonable samlingsstedet for kongelige og kulturpersonligheter er så stor, sier Rogstad.

Bursdagssangen ble også sunget, som seg hør og bør på en utebursdag. Forsangere var Turistforeningens generalsekretær Nils Øveraas og DNT Oslos styreleder Siri Hatlen.

Skirenn før og nå

Sarabråten var også stedet hvor en rekke idrettsarrangementer ble avholdt tidlig på 1900-tallet. Særlig Sarabråtrennet, hoppkonkurransen som ble betegnet som Østkantens Holmenkollrenn, var kjent og samlet mange deltakere og tilskuere. Tradisjonen med skirenn ble også holdt i hevd ved Kom deg ut-dagen. Farten og dristigheten var kanskje ikke så stor som for hundre år siden i rundløypa som var anlagt, men entusiasmen og innsatsen var likevel upåklagelig.

Skjørt var ingen hindring for å delta i skirennet. Foto: Steinar Saghaug.

Mange hadde også tatt oppfordringen om å kle seg i gammelt turantrekk. Vadmelsnikkerser, bomullsanorakker, vide skjørt og treski erstattet mange Gore-Tex-klær og glassfiberski. Bjørnstjerne Bjørnson, hans kone Karoline og den svenske kong Oscar den 2. var også å se. Disse skulle illustrere Heftyes gjester fra siste halvdel av 1800-tallet, og ble fremstilt av skuespillere fra «Spillet om Sarabråten» – som skal settes opp på stedet til høsten.

DNTs Kom deg ut-dag er et årlig arrangement, og dette var første gangen det ble holdt på Sarabråten. Tilsvarende arrangement ble i går også holdt på Furuset, ved Sognsvann og over hundre andre steder i landet.

Arrangementet ble gjennomført med god praktisk hjelp av Bymiljøetaten i Oslo kommune og økonomisk hjelp av Kulturbydel Østensjø.

«Søstrene på Verket» er nesten like gamle som Turistforeningen! De hadde tatt turen over fra Bærums Verk for å fortelle om livet i gamledager for store og små. Her er de to sammen med Haakon Aaen, styremedlem i ØV. Foto: Steinar Saghaug.

Se flere bilder fra vinterarrangementet på Sarabråten på våre FB-sider.