Til hovedinnhold

31.05.23

– Mange paralleller mellom Ukrainas frihetskamp og vår egen

– Akkurat nå kjemper både kvinner og menn i Ukraina for sin frihet og uavhengighet under en brutal angrepskrig. Milorg-bautaen ved Sarabråten kan minne oss om de mange parallellene mellom Ukraina i dag og vår egen frihetskamp under annen verdenskrig, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.

Minnestunden ved Milorg-bautaen på Sarabråten ble arrangert av Milorg i 20 år etter 1946. Deretter ble ansvaret overlatt til velforeningen på Bøler, og nå er det Østmarkas Venner som står for arrangementet. Foto: Espen Bratlie.

Oslos ordfører Marianne Borgen skal holde hovedtalen under årets minnestund ved Milorg-bautaen på Sarabråten 7. juni. Milorg-bautaen ble reist til minne om ni unge Milorg-jegere som ble drept av Gestapo i 1945, mot slutten av annen verdenskrig og det tyske nazi-regimets okkupasjon av Norge. Det har vært holdt minnearrangementer ved bautaen hvert eneste år siden den ble reist i 1946.

Arrangementet ved Sarabråten (Nøklevann) begynner kl. 19.00 7. juni.

Norge ble angrepet av nazi-Tyskland 9. april 1940 og frigjort i mai 1945, mens Vladimir Putins russiske regime okkuperte den ukrainske Krim-halvøya i 2014 og deretter gikk til en omfattende krig mot Ukraina i februar 2022.

Ordfører Marianne Borgen understreker at det russiske angrepet på Ukraina setter den årlige minnemarkeringen ved Sarabråten i et mer alvorlig lys enn på lenge. Vår egen krigshistorie i Norge har på mange måter blitt mer aktuell, sier Borgen til Østmarkas Venner.

– I dag blir vi kanskje minnet mer enn noen gang om betydningen av demokrati og frihet. Minnemarkeringen ved Sarabråten skjer jo også rett etter at vi har hatt verdens største krigsskip på besøk her i Oslo, og rett etter at Natos utenriksministermøte ble arrangert i Oslo. Også der var krigen i Ukraina et av temaene, påpeker Borgen.

Minnestunden ved Milorg-bautaen gir oss derfor ikke bare anledning til å minnes de som ble skutt og drept i februar/mars i 1945.

– Vi kan minnes de som mistet livet, men vi kan også minnes den kampen for frihet som førte til at de mistet livet. Dessuten kan vi huske på at den kampen pågår også i dag, i blant annet Ukraina. Dette vil jeg gjerne snakke mer om når jeg skal delta i denne flotte og viktige minnemarkeringen, understreker Borgen.

Oslos ordfører Marianne Borge holder årets hovedtale ved bautaen. (Foto: Oslo kommune/Sturlason)

Oslos ordfører Marianne Borgen holder årets hovedtale ved bautaen. (Foto: Oslo kommune/Sturlason)

Ofre for okkupasjonsmakten

Milorg-bautaen på Sarabråten bærer en plakett med navnene på de ni unge Milorg-jegerne som ble ofre for Gestapo-aksjoner 13. februar 1945. De hadde deltatt i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten, men i løpet av denne ene dagen ble to Milorg-jegere skutt, mens sju andre ble arrestert og senere henrettet. Gestapo sørget for at likene forsvant, og de etterlatte hadde derfor ikke noe gravsted å gå til. Etter krigen mente kameratene i Milorg-tropp 13132 at Østmarka ville være et godt sted for et minnesmerke, og de ble derfor enige om å reise en bauta ved Sarabråten. Denne ble avduket ved et stort arrangement 16. juni 1946.

Milorg sto deretter for arrangementet i 20 år, før ansvaret ble overlatt til velforeningen på Bøler og enda senere til Østmarkas Venner. Neppe noe annet privat arrangement ved andre krigsminnesmerker har vært gjennomført hvert år helt fra krigens tid og har samlet så mange deltakere.

Fakta om arrangementet

Du kan gå inn til Sarabråten ved Nøklevann fra Østmarksetra eller Rustadsaga, eller ta en lengre tur via Mariholtet.

• Busstransport kl. 18:00 fra P-plassen ved Østmarksetra.  Påmelding til Ivar Ekanger, mobil: 905 34 357 innen 5. juni
• Arrangementet er åpent for alle.