Til hovedinnhold

14.12.23

Norges mest statsråd-besøkte branntårn?

På Kjerringhøgda i Østmarka  – godt inne i Østmarka nasjonalpark – står det som kanskje er Norges mest statsråd-besøkte branntårn. Tårnet har hittil hatt besøk av to regjerende og en påtroppende klima- og miljøminister, og flere kan det bli nå som tårnet har fått en nasjonalpark rundt seg.

Fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda er det panorama-utsikt til de områdene som nå er blitt Østmarka nasjonalpark. Foto: Kristian Götz / Fotointhesky

Det første branntårnet på Kjerringhøgda ble reist i 1911, mens det som står der i dag er fra 1947 og er blitt restaurert flere ganger. Både Haukåsen i Oslo, Svartåsen i Lørenskog og Kjerringhøgda i Enebakk hadde tidligere branntårn som var i bruk fram til litt ut på 1970-tallet, og bemannet med skogvoktere som brukte kikkert til å speide etter røyk fra skogbranner. Deretter ble det mer hensiktsmessig å bruke småfly for å ta seg av dette vaktholdet.

Nå er det bare tårnet på Kjerringhøgda som fortsatt står igjen i Østmarka og kan besøkes. Tårnet på Haukåsen ble bygget om til radartårn i 1964 og tårnet på Svartåsen ved Losby er for lengst revet, ifølge en artikkel på Østmarka-bloggen Østafor byen og vestafor Øyeren.

De siste årene har branntårnet på høyden øst for Bysetermåsan i Enebakk fått en ny rolle: Her er det nemlig flott utsikt til det området som nå er blitt Østmarka nasjonalpark.

Dette er artikkel nummer 3 om prosessen som førte fram til at Østmarka fikk en stor og kortreist nasjonalpark.
Artikkel nr. 1: Argumentene var sterke allerede da ideen ble lansert i 2012.
Artikkel nr. 2: Hvorfor tok det så lang tid?

I august 2021 var det Arbeiderparti-politikeren Espen Barth Eides tur til å klatre opp i branntårnet, sammen med ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir og en fotograf.

I august 2021 var det Arbeiderparti-politikeren Espen Barth Eides tur til å klatre opp i branntårnet. Han ble klima- og miljøminister et par måneder senere. Foto: Bjarne Røsjø.

Panorama-utsikt til nasjonalparken

Den første statsråden som engasjerte seg i nasjonalparksaken – miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i Jens Stoltenbergs andre regjering – møtte Aftenposten og lokale SV-politikere samt ØVs Sigmund Hågvar på Rustadsaga 19. desember 2012. Dagen etter skrev Aftenposten at miljøministeren ville arbeide for en nasjonalpark og hadde sendt brev til de fem kommunene rundt Østmarka.

Deretter gikk de fleste omvisningene i den kommende nasjonalparken via branntårnet på Kjerringhøgda, som etter hvert ble Norges kanskje mest politiker- og statsråd-besøkte i sitt slag. Fra toppen av dette branntårnet er det panorama-utsikt til de områdene som nå er blitt nasjonalpark.

Heidi Sørensen (SV) var den første stortingsrepresentanten som ble med ØV på tur til Kjerringhøgda, sammen med Oslo-politikerne Marianne Borgen – som senere ble byens ordfører – og Ingvild Reymert. Det var i oktober 2012.

Den første statsråden på Kjerringhøgda

Ola Elvestuen i Erna Solbergs regjering var den første klima- og miljøministeren som besøkte Kjerringhøgda og den kommende nasjonalparken; det var i juli 2018. – Det er ikke ofte du ser et så stort og langt på vei uberørt landskap. Og dette landskapet ligger attpåtil nær hovedstaden vår og de tett befolkede områdene omkring, sa en imponert Elvestuen etter å ha sett hele Østmarka fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda.

Sveinung Rotevatn (KrF) ble klima- og miljøminister etter Elvestuen og var med på tur til Kjerringhøgda og Vangen i juli 2021. – Utsikten fra branntårnet var jo spektakulær! sa Rotevatn.

I august 2021 var det Arbeiderparti-politikeren Espen Barth Eides tur til å klatre opp i branntårnet, sammen med ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir og en fotograf. ØV-styret hadde invitert Barth Eide fordi han var sitt partis klima- og miljøpolitiske talsperson og lå an til å bli klima- og miljøminister etter det kommende stortingsvalget. – Nasjonalpark i Østmarka er en viktig sak for Arbeiderpartiet! sa han.

Ola Elvestuen var den første klima- og miljøministeren som besøkte Kjerringhøgda; det var i juli 2018. ØVs Johan G. Ellingsen var en av guidene. Foto: Bjarne Røsjø

Sveinung Rotevatn besøkte Kjerringhøgda og branntårnet i juli 2021.

Vangen, Sandbakken og Rustadsaga

Men det er ikke bare Kjerringhøgda som har fått besøk av statsråder med ærend i Østmarka. Da Ola Elvestuen skulle kunngjorde oppstart av verneprosessen for en nasjonalpark i Østmarka, tok han turen til Vangen skistue for å fortelle om nyheten. – En nasjonalpark i Østmarka vil bidra til å ta vare på naturverdiene og sørge for at denne bynære skogen forblir et attraktivt og viktig område for friluftslivet i Oslo-regionen, sa Elvestuen.

I juni 2022 var Espen Barth Eide blitt klima- og miljøminister. Han inviterte NRK og Østmarkas Venner til Sandbakken for å gi en viktig beskjed: Regjeringen ville ha en stor og kortreist nasjonalpark i Østmarka.

Og slik ble det. Da avgjørelsen endelig falt 10. november 2023, tok klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen turen til Rustadsaga – hvor forgjengeren Bård Vegar Solhjell hadde vært i 2012.

ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir og statsråd Anders Bjelland Eriksen var lykkelige hovedpersoner ved Rustadsaga i dag. Foto: Bjarne Røsjø.

10. november 2023: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen tok turen til Rustadsaga for å fortelle ØVs Helga Gunnarsdóttir og de andre frammøtte at regjeringen hadde vedtatt Østmarka nasjonalpark! Foto: Bjarne Røsjø.